Rügen

Het Duitse eiland Rügen lag tot aan 1990 achter het IJzeren Gordijn en was niet toegankelijk voor Westerlingen. Rügen ligt voor de Duitse Oostzeekust en is met een oppervlakte van bijna 1000 km2 het grootste eiland van Duitsland.

Het prachtige eiland beschikt over een 570 kilometer lange kustlijn met ondiepe en brede inhammen, steile witte kliffen, maar ook brede zandstranden, heidegebieden, bossen, kasteeltjes en oude stadjes.

Sassnitz en Jasmund NP

De grootste stad op Rügen is Sassnitz, ook wel de poort naar Scandinavië genoemd. In de drukke en gezellige haven vind je de 1450 meter lange zeewering (de langste van Europa). Vanaf de pier heb je een prachtig zicht op de boten die aankomen of afvaren. Hier in de buurt ligt ook het Jasmund Nationaal Park, bekend om de steile witte rotsen die hier loodreacht aflopen in de zee. In het achterland van Rügen liggen dichte berkenbossen en een zeer gevarieerd bosgebied waar zelfs appels en peren groeien.

Vorpommersche Boddenlandschaft NP

In het zuidoosten van Rügen liggen aan de kust nog verschillende oude badplaatsen en vakantieoorden. De schone en veilige stranden hier hebben nog de sfeer uit de 19e eeuw weten te behouden. Aan de oostkust, vlakbij het eiland Hiddensee, ligt een bijzonder landschap van kwelders, moerassen en wadden; dit is het Vorpommersche Boddenlandschaft Nationaal Park met een zeer rijke fauna en flora. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen, hier komen elk jar duizenden kraanvogels en ganzen samen.

Rügendamm

Rügen is het hele jaar te bezoeken; het toeristenseizoen loopt echter van april tot oktober. Het eiland is te bereiken per boot vanaf de hanzestad Stralsund, per autoveer vanuit Stahlbrode of per auto over de in 1936 gebouwde Rügendamm. Let op: Op deze dam kan het soms erg druk zijn. Een bezoekje waard is het jachtslot Granitz. Vanaf de toren van dit kasteel heb je een prachtig uitzicht over Rügen. Langs de kust bij Binz bouwden de nazi's een badcomplex van 3 kilometer lang. In deze 8 identieke gebouwen konden 20.000 arbeiders hun vakantie doorbrengen.

Op het eiland Rügen vind je een ruime keus aan hotels en pensions.
» 150 accommodaties op Rügen

Kaart van Rügen